EFFECTIVENESS OF THE UNENHANCING FREEIN TECHNOLOGY OF THE WORLD OF THE WORLD IN THE TIME OF THE TRANSNISTRIA
Abstract
In field experience, the influence of extra-root feeding Of Micro AU universal, Bor-asset, Lignogum and the drug Clean Leaf on the mass of bunches, the ratio of its structure, the ratio of well-developed and orgous berries in bunches, yield and sugariness of the juice of berry varieties of wheatand grapes Rochefort and Citrine were studied. Various varieties of sensitivity of grapes to extra-root feeds have been established. The Citrin variety is more sensitive to the effects of microfertilizers. Extra-root feeding of the plants of the citrine Lignogum, pure leaf, Micro AU universal and Bor-asset reliably increases its yield by increasing the average mass of bunches. At the
Rochefor pri variety, the feeding of Lignomat significantly increases the average weight of a normally developed berries and the percentage of well-developed berries. Lignogumat at 0.35 g/l increases the sugariness of the juice of the berries of the Varieties Rochefor and Citrin.
References
Гукасов А.И., Чаусов, В.М. Мускат венгерский и Мускат гамбургский на Кубани // Виноделие и виноградарство СССР. –1972. – № 3. – С. 30–33 [Gukasov A.I., Chausov, V.M.Muskat vengerskij i Muskat gamburgskij na Kubani // Vinodelie i vinogradarstvo SSSR. –1972. – № 3. – S. 30–33].
Простосердов Н.Н. Изучение винограда для определения его использования (увология). – М.: Пищепромиздат, 1983. – 80 с. [Prostoserdov N.N.Izuchenie vinograda dlja opredelenija ego ispol'zovanija (uvologija). – M.: Pishhepromizdat, 1983. – 80 s.].
Колесник Л.В. Виноградарство. – Кишинев: Картя Молдовеняскэ, 1968. – 440 с. [Kolesnik L.V.Vinogradarstvo. – Kishinev: Kartja Moldovenjaskje, 1968. – 440 s.].
Серпуховитина К.А. Минеральные удобрения и качество винограда // Проблемы агрохимии в Северо-Кавказском регионе. – Краснодар, 1991. – С. 42. [Serpuhovitina K.A. Mineral'nye udobrenija I kachestvo vinograda // Problemya grohimii v Severo-Kavkazskom regione. – Krasnodar, 1991. – S. 42.].
Великсар С.Г. Микроэлементы в виноградарстве Молдавии. – Кишинев: «Штиинца».1985. – 151с. [Veliksar S.G. Mikrojelementy v vinogradarstveMoldavii. – Kishinev: «Shtiinca».1985. – 151 s.].
Кондратьев П.Н. Повышение продуктивности столовых сортов винограда при оптимизации минерального питания / Автореф. дис. .канд. с.-х. наук. – Краснодар, 2009. – 21с. [Kondrat'ev P.N. Povyshenie produktivnosti stolovyh sortov vinograda pri optimizacii mineral'nogo pitanija / Avtoref. dis. .kand. s.-h. nauk. – Krasnodar, 2009. – 21 s.].
Серпуховитина К.А., Кондратьев П.Н. Микроудобрения для повышения продуктивности столового винограда // Виноделие и виноградарство. - 2009. – №4. – С. 33–35. [Serpuhovitina K.A., Kondrat'ev P.N. Mikroudobrenija dlja povyshenija produktivnosti stolovogo vinograda // Vinodelie i vinogradarstvo. - 2009. – №4. – S. 33–35.].
Серпуховитина К.А., Худавердов Э.Н., Красильников А.А. Методические рекомендации по применению удобрений на виноградниках. – Краснодар: Просвещение Юг, 2008. – 31 с. [Serpuhovitina K.A., Hudaverdov Je.N., Krasil'nikov A.A. Metodicheskie rekomendacii po primeneniju udobrenij na vinogradnikah. – Krasnodar: Prosveshhenie Jug, 2008. – 31 s.].
Бейбулатов М.Р., Бейбулатов Р.А.,Буйвал Н.А. и др. Урожай столовых сортов винограда при подкормке минеральными удобрениями // Сб. науч. тр. Виноградарство и виноделие. – 2008. Т. XXXVIII. – С. 33–35. [Bejbulatov M.R., Bejbulatov R.A., Bujval N.A. i dr. Urozhaj stolovyh sortov vinograda pri podkormke mineral'nymi udobrenijami // Sb. nauch. tr. Vinogradarstvo i vinodelie. – 2008. T. XXXVIII. – S. 33–35.].
Бейбулатов М.Р., Игнатов А.П., Тихомирова Н.А. и др. Удобрения для внекорневой подкормки на виноградниках Крыма // Сб. науч. тр. Виноградарство и виноделие. – 2006. Т. XXXVI. – С. 49–54. [Bejbulatov M.R., Ignatov A.P., Tihomirova N.A. idr. Udobrenija dlja vnekornevoj podkormki na vinogradnikah Kryma // Sb. nauch. tr. Vinogradarstvo i vinodelie. – 2006. T. XXXVI. – S. 49–54.].
Бейбулатов М.Р.,Бойко О.А. Оценка влияния внекорневой подкормки на продуктивность столового винограда // «Магарач». Виноградарство и виноделие. – 2014. – № 2. – С. 11– 14. [Bejbulatov M.R., Bojko O.A. Ocenka vlijanija vnekornevoj podkormki na produktivnost' stolovogo vinograda // «Magarach». Vinogradarstvo i vinodelie. – 2014. – № 2. – S. 11–14.].
Сатклифф Дж.Ф. Поглощение минеральных солей растениями. – М.: 1964. – 202 с. [Satkliff Dzh.F. Pogloshhenie mineral'nyh solej rastenijami. – M.: 1964. – 202 s.].
Серпуховитина К.А., Худавердов Э.Н., Красильников А.А. и др. Микроудобрения в виноградарстве. - СКЗНИИСиВ РАСХН. – Краснодар. - 2010. – 192 с. [Serpuhovitina K.A., Hudaverdov Je.N., Krasil'nikov A.A. i dr. Mikroudobrenija v vinogradarstve. - SKZNIISiV RASHN. – Krasnodar. - 2010. – 192 s.].
Скворцов А.Ф., Соловьев С.И. Удобрение виноградников. – К.: Урожай, 1980. – 112 с. [Skvorcov A.F., Solov'ev S.I. Udobrenie vinogradnikov. – K.: Uro-zhaj, 1980. – 112 s.].
Скворцов А.Ф., Серпуховитина К.А. Рекомендации по применению удобрений на виноградниках. – М.: Агропромиздат, 1985. – 30 с. [Skvorcov A.F., Serpuhovitina K.A. Rekomendacii po primeneniju udobrenij na vinogradnikah. – M.: Agropromizdat, 1985. – 30 s.].
Церлинг В.В. Диагностика питания сельскохозяйственных культур. – М.: Агропромиздат, 1990. – 235 с. [Cerling V.V. Diagnostika pitanija sel'skohozjajstvennyh kul'tur. – M.: Agropromizdat, 1990. – 235 s.].
Черкунов В.А. Основные агробиологические и технологические показатели технических сортов винограда под влиянием некорневых подкормок Нутривантом плюс АВТОРЕФЕРАТ диссер… на соискание уч. степени к. с.-х.н. – Краснодар 2009. – 23 с. [Cherkunov V.A.Osnovnye agrobiologicheskie i tehnologicheskie pokazateli tehnicheskih sortov vinograda pod vlijaniem nekornevyh podkormok Nutrivantom pljus AVTOREFERAT dissser… nasoiskanieuch. stepeni k. s.-h.n. – Krasnodar, 2009. – 23 s.].
Мадонкаева А. Э., Лосинска Я. Н. Влияние внекорневых микроудобрений на агробиологические показатели и выход стандартной продукции столовых сортов винограда // Виноградарство и виноделие. – 2010. – Т. 40. – С. 42–44. [Madonkaeva A.Je., LosinskaJa. N. Vlijanie vnekornevyh mikroudobrenij na agrobiologicheskie pokazateli i vyhod standartnoj produkcii stolovyh sortov vinograda // Vinogradarstvo i vinodelie. – 2010. – T. 40. – S. 42–44.].
Левченко С.В. Сравнительная оценка влияния препаратов, применяемых во внекорневых подкормках, на урожай и качество винограда, закладываемого на хранение // Магарач. Виноградарство и виноделие. № 1. 2016. – С. 17–19. [Levchenko S.V. Sravnitel'naja ocenkavlijanijapreparatov, primenjaemyhvovnekornevyhpodkormkah, naurozhaj i kachestvovinograda, zakladyvaemogonahranenie // Magarach. Vinogradarstvo i vinodelie. № 1. 2016. – S. 17–19.].
Гинда Е.Ф., Трескина Н.Н., Глодя Н.С. Влияние некорневых подкормок на биологохозяйственные признаки сортов винограда столового направления // Европейский фонд инновационного развития. XLVII Международные научные чтения (памяти В.П. Вологдина): Сборник статей Международной научно-практической конференции (16 апреля 2019 г., г. Москва). - Москва: ЕФИР, 2019. - С. 34-38. [Ginda E.F., Treskina N.N., Glodja N.S.Vlijanie nekornevyh podkormok na biologo-hozjajstvennye priznaki sortov vinograda stolovogo napravlenija // Evropejskij fond innovacionnogo razvitija. XLVII Mezhdunarodnye nauchnye chtenija (pamjati V.P.Vologdina): Sbornik statej Mezhdunarodnoj nauchno-prakticheskoj konferencii (16 aprelja 2019 g., g. Moskva). - Moskva: EFIR, 2019. - S. 34-38.].
Лазаревский М.А Технологическая характеристика винограда и продуктов его переработки (Увология). – М., 1946. – 402 с. [Lazarevskij M.A Tehnologicheskaja harakteristika vinograda i produktov ego pererabotki (Uvologija). – M., 1946. – 402 s.].
Простосердов Н.И. Изучение винограда для определения его использования (увология). Под ред. НС. Охрелинко и П. Я. Голодриги. – М.: Пищепромиздат, 1963. – 79 с. [Prostoserdov N.I. Izuchenie vinograda dlja opredelenija ego ispol'zovanija (uvologija). Pod red. NS. Ohrelinkoi P. Ja. Golodrigi. – M.: Pishhepromizdat, 1963. – 79 s.].
Доспехов Б.А. Методика полевого опыта: (с основами статистической обработки результатов исследований). – М.: Колос, 1979. – 416 с. [Dospehov B.A. Metodika polevogo opyta: (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij). – M.: Kolos, 1979. – 416 s.].
Акчурин Р.К. и др. Виноградарство. – М.: Высшая школа, 1971. – С. 3-8. [Akchurin R.K. idr. Vinogradarstvo. – M.: Vysshaja shkola, 1971. – S. 3-8.].
CC BY-ND
A work licensed in this way allows the following:
1. The freedom to use and perform the work: The licensee must be allowed to make any use, private or public, of the work.
2. The freedom to study the work and apply the information: The licensee must be allowed to examine the work and to use the knowledge gained from the work in any way. The license may not, for example, restrict "reverse engineering."
2. The freedom to redistribute copies: Copies may be sold, swapped or given away for free, in the same form as the original.