KARSKY - NEW WINE HARVEST COMPLEX-RESISTANT GRAPE VARIETY WITH COLORED PULP AND JUICE

  • P. Zamanidi FSBEI HE "Volgograd State Agrarian University"
  • P. Hristos Peloponnese University
  • O. Vorobeva FSBEI HE "Volgograd State Agrarian University"
  • I. Pankratova FSBEI HE "Volgograd State Agrarian University"
  • A. Kondrateva FSBEI HE "Volgograd State Agrarian University"
Keywords: grapes

Abstract

The newest Karsky grape variety, complexly stable with colored pulp and juice, was bred in Greece in 2014 by crossing the Ommonia varieties with a mixture of pollen from the EFIAGE-3 and EFIAGE-4 varieties. The duration of the production period is 146-155 days. Vigor of shoot growth is strong (2.1-3.0 m.). The yield is high. The average weight of a bunch is 180 g. It is characterized by high winter hardiness, drought resistance and increased resistance to fungal diseases. The flower is hermaphrodite. Cylindrical-conical bunch of medium density. The berry is small, round, blue-black in color with a thick waxy bloom. The skin is firm and firm. Intensely colored pulp and juice with varietal flavor. The sugar content is very high. The variety is intended for the production of intensely colored wines of various categories, high-quality juices, suitable for the production of grape vodka.

Author Biographies

P. Zamanidi , FSBEI HE "Volgograd State Agrarian University"

to. with. - x. Sci., Head of the Scientific Center "Viticulture and Winemaking" VolGAU, Honorary Professor of KubSAU

P. Hristos , Peloponnese University

honorary professor

O. Vorobeva , FSBEI HE "Volgograd State Agrarian University"

to. with. - x. n. , Associate Professor of the Department "Agroecology and Forest Land Reclamation"

I. Pankratova , FSBEI HE "Volgograd State Agrarian University"

Master's student of the agro-technological faculty

A. Kondrateva , FSBEI HE "Volgograd State Agrarian University"

Master's student of the agro-technological faculty

References

1.Ампелография СССР. – М.: Пищепромиздат, 1946-1984. – Т. 1-11.
2.Ампелография Греции. – В.Д. Кримбас: Афины, 1943-1945. – Т.1-3.
3.Энциклопедия виноградарства. – Кишинев: МСЭ, 1986-1987. – Т.1-3.
4.Вавилов Н.И. Теоретические основы селекции. – М.: Наука, 1987. – C. 169
5. Заманиди П.К., Пасхалидис Х.Д. Омония новейший винный ранний чёрно-ягодный сорт винограда с окрашенной мякотью и соком.Журнал .Москва,2016.№4-4(25),С32-36.
6.Заманидис П., Пасхалидис Х. Выведение новых винных сортов винограда методом гибридизации в Афинском институте виноградарства. Сорта для производства красных вин // Журнал греческого сельскохозяйственного учреждения – Димитра. ЕЛГО-ДИМИТРА. Афины. – 2014. – № 5. – С. 2025 (греч.).
7.Заманиди П.К., Трошин Л.П. Сорт Aкадемик Eремин – виноградная винная новация с окрашенной мякотью ягод // Научный журнал КубГАУ. – 2009. – № 53 (09). – 18 с.
8.Заманиди Π.К.Семейство виноградовые (Vitaceae) // Земледелие и животноводство, Афины. – 2005. – № 3: 22-26; № 5: 26-28 (греч.).
9.Заманиди П.К. ,Трошин Л.П., Исачкин А.В. Профессор Давидис – новый черноягодный высококачественный винный сорт винограда Греции с окрашенной мякотью и соком // Научный журнал КубГАУ. – 2012. – № 82(08). – 14 с. 2012/08/pdf/62.pdf.
10.Заманиди П.К., Трошин Л.П., Малтабар Л.М. Cорт Академик Трубилин – виноградная винная новация с окрашенными мякотью и соком // Научный журнал КубГАУ. – 2011. – № 65(01) 2011. – 14 с.
11. Рябова Н., Витковский В. Изучение сортов винограда. Методические указания. – ВАСХНИЛ, ВИР им. Н.И.Вавилова, 1988. –70 с.
12. Трошин Л.П. Ампелография и селекция винограда. – Краснодар: РИЦ. Вольныемастера,1999. –138 с.
13. Трошин Л.П. Оценка и отбор селекционного материала винограда. –Ялта, 1990. –160 с.
14. Трошин Л.П., Маградзе Д.Н. Ампелографический скрининг генофонда винограда. Краснодар: КубГАУ. – 2013. – 119 с.
15.Codes des caracteres descriptifs des varietes et especes de Vitis. – OIV, 2013.
Published
2021-05-14
How to Cite
Zamanidi , P., P. Hristos, O. Vorobeva, I. Pankratova, and A. Kondrateva. 2021. “KARSKY - NEW WINE HARVEST COMPLEX-RESISTANT GRAPE VARIETY WITH COLORED PULP AND JUICE”. EurasianUnionScientists, May, 8-12. https://doi.org/10.31618/ESU.2413-9335.2021.7.85.1344.